Våld och hot
Våld i nära relation drabbar kvinnor, män, transpersoner och icke-binära i alla åldrar. Barn som upplever våld i närstående vuxnas relationer betraktas enligt lagen som offer för brott. Socialtjänsten i Dorotea kommun erbjuder olika former av hjälp och stöd till dig som är eller har varit utsatt för våld eller andra övergrepp. Även till dig som har utsatt, har tankar om att utsätta eller utsätter andra för våld.
Våld är varje handling riktad mot en annan person som skadar, smärtar, skrämmer eller kränker och genom detta får honom eller henne att göra något mot sin vilja eller avstå från att göra något den vill.
Du kan söka stöd från kommunen om du till exempel känner igen dig i något av följande:
- Känner du dig rädd och hotad?
- Har du blivit slagen?
- Känner du dig kontrollerad eller isolerad?
- Har du tvingats till sexuella handlingar mot din vilja?
- Har du själv utövat våld mot någon, eller haft tankar på att göra det?
- Har du sett någon som blivit utsatt för våld?
För dig som är barn eller ungdom
På sidan Akut hjälp till barn och unga finns mer information, telefonnummer och webbplatser där du kan få hjälp.
Länk till akut hjälp till barn och unga
För dig som är vuxen
Våldsutsatta vuxna har rätt till stöd från Socialtjänsten. Stödet anpassas till varje enskild person och det kan exempelvis handla om rådgivning, krissamtal, skyddat boende, samtalskontakt, ekonomisk hjälp, stöd under rättsprocess och med myndigheter eller stöd i föräldrarollen. Om du har barn, kan även de få möjlighet till samtal för att bearbeta svåra upplevelser. Att leva ett liv utan rädsla, hot och våld från närstående är en mänsklig rättighet.
Om du eller någon närstående till dig är i behov av hjälp, vänd er till Individ- och Familjeomsorgens reception.
Socialjour under kvällar och helger nås via 112
Om du är i behov av akut hjälp, ring 112
På sidan Akut hjälp har vi samlat fler telefonnummer och webbplatser där du kan få hjälp.
Länk till information om akut hjälp
Skyddat boende
I en akut situation kan du som våldsutsatt och dina barn behöva ett tillfälligt skyddat boende för att fly från våld och hot. Kommunens socialtjänst hjälper dig att förmedla kontakten med skyddade boenden.
Du kan också kontakta Individ- och familjeomsorgen som kan bevilja skyddat boende som ett bistånd samt stå för kostnaden om du saknar egna pengar.
Ekonomiskt bistånd
I samband med ett uppbrott på grund av våld kan du behöva ekonomiskt bistånd för att klara ditt och dina eventuella barns uppehälle. Det kan vara behov av hjälp i det akuta skedet till skyddat boende, mat och andra nödvändiga varor, samt långsiktigt för att reda upp den ekonomiska situationen. Kontakta individ- och familjeomsorgen.
Länk till information om socialbidrag och ekonomiskt bistånd
Polisanmälan och skyddsåtgärder
Socialtjänsten får inte, med undantag för särskilt allvarliga brott, göra en polisanmälan om du som är våldsutsatt inte samtycker till det. Däremot kan vi hjälpa dig med information om hur en anmälan går till och vilka möjligheter det finns att få skydd. Skyddsåtgärder som besöksförbud och trygghetslarm ansöker du om hos polis och åklagare.
Sekretess
Socialtjänsten har tystnadsplikt som får brytas om den som ärendet berör samtycker till det. Sekretessen kan även brytas om den enskilde har varit utsatt för sådant våld att det kan leda till ett fängelsestraff på minst ett år.