Psykeveckan 2024
Vecka 45 anordnas psykeveckan i Västerbotten. Med hjälp av föreläsningar, kulturella aktiviteter och andra arrangemang vill vi öka förståelsen och kunskapen om psykisk ohälsa samt arbeta förebyggande.
Programmet i Dorotea denna vecka arrangeras av Dorotea kommuns verksamheter i samarbete med organisationer, föreningar samt Svenska kyrkan.
Aktiviteterna är gratis.
Tipsrunda hela veckan
Kultur- och fritidsverksamheten anordnar en digital tipsrunda under hela v. 45. 3 vinnare meddelas under måndagen 11/11.
Plats: Digitalt runt Bergvattensjön
Arrangör: Kultur- och fritidsverksamheten, 0942-14067 alt. mbbokning@dorotea.se
Så här gör du:
- Bege dig till T-bryggans parkering, alt. börja någonstans efter stigen runt Bergvattensjön.
- Surfa in på den mobilanpassade hemsidan https://play.gpsquiz.com med webbläsaren i din telefon. Tryck här för att komma direkt till tipsrundan: Länk till gpsquiz.
- Gå tipspromenaden genom att med hjälp av kartan i telefonen söka upp och lösa uppgifterna. En uppgift blir tillgänglig då du är tillräckligt nära dess GPS-position.
- Skicka in dina svar och lösningar på uppgifterna då du är färdig.
- När tipspromenaden avslutats så kan ni se ert resultat.
Måndag 4/11 Lite ångest har väl ingen dött av?
Ett liv med svår ångest är bättre än ett liv utan glädje. Oden, professionell prokrastinerare och ouppmärksamhetsmästare (Glömsk, trög men glad) bjuder på ljud, bild och ett par dråpliga berättelser.
Tid: Klockan 18.00
Plats: Biblioteket
Onsdag 6/11 Öppet hus på Norrskenet (Träffpunkten)
Välkommen att besöka vår verksamhet och möta oss på öppenvården (IFO). Även Socialsekreterare kommer att finnas på plats under dagen. Vi bjuder på fika, berättar om våra verksamheter och svarar på era frågor. VÄLKOMNA!
Tid: Klockan 10.00-15.00
Plats: Norrskenet
Onsdag 6/11 När kraven blir ens värsta fiende
Eva var den glada, spralliga och omtänksamma men också högpresterande tjejen som pluggade mycket och som levde för sin fotboll. Målet var klart och tydligt. Hon skulle bli fotbollsproffs. Utåt sett var det ingen som kunde ana vad som föregick inombords. De höga orimliga kraven som hon satte på sig själv hade skapat ett monster inom henne. Ett konstant självhat som tog sig i form som destruktiva tankar och handlingar. Följ med på en spännande resa hur Eva har tagit sig ur sina destruktiva tankar och beteende och hur hon idag bibehåller sin mentala och fysiska hälsa. Under föreläsningen delar Eva med sig av enkla övningar som du kan ha användning av för att guida dig själv; i livet och i din idrott, s k mental träning/självledarskap. Eva jobbar idag som projektledare för Idrott och psykisk hälsa. Ett projekt som riktar sig till alla idrottsföreningar i Västerbottens län. Genom att vi delar med oss av våra erfarenheter bidrar det till att fler vågar öppna upp och prata om psykisk (o)hälsa.
”Det borde vara lika naturligt att rehabilitera en trasig själ som ett skadat knä eller fotled”
Tid: Klockan 18.00
Plats: Medborgarhuset
Arrangör: I samarbete med RF SISU Västerbotten
Torsdag 7/11 Live och livsnycklar
Välkommen till en konsert kombinerad med samtal och reflektioner kring livet. Med musiken som utgångspunkt bjuds deltagarna in på en vandring genom känslor, uttryck, svårigheter, kärlek, vänskap och glädje. Konserten syftar till att ge viktiga nycklar och verktyg för att lättare kunna handskas med svårigheter, och samtidigt utveckla en fin och stabil grund att bära med sig under hela livet. Livskompetens genom görandet, samtalet, musiken och upplevelsen.
Medverkande:
Lis-Beth Öberg – Utbildad musiklärare, licensierad mental tränare och internationellt certifierad coach. Har lång erfarenhet av arbete på kulturskola, grundskola, estetgymnasium och folkhögskola. Driver nu eget företag där huvudfokus är mental träning och coaching för ökad hälsa inom musikbranschen. Lis-Beth delar med sig av övningar och konkreta verktyg för att hitta lugn, fokus och bygga sig mentalt starkare.
Jenny Danielsson – Socialpedagog verksam inom socialpsykiatrin, berättar om sin egna erfarenhet av psykisk ohälsa och hur verktygen som hon samlat på sig, också är betydelsefulla när hon idag hjälper andra i samtal. Genomgående använder sig Jenny av visuella berättelser och ställer frågor som öppnar upp för självreflektion och ökad medvetenhet.
Petri Kivimäki – Frilansmusiker och projektledare med gedigen erfarenhet av arbete med barn och unga genom kulturskolan, grundskolan och inom olika samarbeten och projekt. I detta sammanhang kommer Petri fokusera på musikens betydelse för oss människor, barnkonventionen och om hur viktigt det är med fritidsaktiviteter för barn och unga.
Tid: Klockan 18.00
Plats: Medborgarhuset
Arrangör: I samarbete med Svenska Kyrkan
Söndag 10/11 Musikgudstjänst
Peter Westerberg och Rosemarie Winberg, Annika Danielsson & Elias Vestergren spelar.
Tid: Klockan 11.00
Plats: Kyrkan