En kommun fri från våld

I arbetet med "En kommun fri från våld" har vi en hela-kommunen–ansats och arbetar med de tre förändringsidéerna: våld, genus och åskådarperspektiv som synliggör vad som är våld, utmanar destruktiva könsnormer och stärker förmågan till aktiva åskådaringripanden.

Bakgrund till projektet

Våldprevention Västerbotten är ett initiativ som bedrivs i länet. Preventiva insatser görs från skola till äldreomsorg med målet att förebygga allt våld.

Syftet med initiativet att bidra till en kunskapsökning kring hur ett våldsförebyggande arbete med genusförändrande ansats i glesbygd/små kommuner kan byggas upp. Utifrån det övergripande syftet finns fyra delmål fram:

• att verka för en utveckling av det brottsförebyggande arbete på lokal och regional nivå

• att skapa ett kunskapsstöd för långsiktigt strategiskt arbete mot mäns våld mot kvinnor och generellt våld

• Kompetens om våldsprevention och genus ökar hos deltagarna

• Strukturerat samarbete för att motverka mäns våld mot kvinnor

Vision

Dorotea kommuns vision med arbetet en kommun fri från våld är att ingen ska utsättas för våld.

Vad är våld?

Våld kan ta olika uttryck, det är varje handling riktad mot en annan person som skadar, smärtar, skrämmer eller kränker, får personen att göra något mot sin vilja eller avstå från något som den vill. Våld skapar lidande och sorg för den som utsätts, upplever eller utövar det. Det är inte ditt fel och det är alltid den som använder våld som bär hela ansvaret.

Vem utsätts för våld?

Vem som helst kan utsättas för våld i en nära relation oavsett ålder, kultur, kön, könsidentitet och sexuell läggning. Det är viktigt att komma ihåg att både kvinnor, män och barn/ungdomar kan vara våldsutsatta. Alla som blir utsatta för våld har rätt till stöd och skydd och ett liv fritt från våld.

Vad är våld i nära relation?

Våld i nära relationer innebär att en person som står nära dig utför våldsamma handlingar. Det kan vara fysiskt, psykiskt, sexuellt, materiellt, ekonomiskt våld eller försummelse. Våld i nära relationer finns i både heterosexuella och samkönade parförhållanden. Våld kan också finnas i andra relationer till någon som står dig nära, till exempel inom familjen i relationen till ett syskon, föräldrar/barn eller andra släktrelationer.

Är du eller någon närstående utsatt för våld?

Våld är inte begränsat av ålder, kultur, religion, etnicitet eller social tillhörighet. Det kan förekomma i alla relationer. I Sverige förekommer en stor del av våldet mellan närstående, så kallat våld i nära relation. Misstänker du att någon i din omgivning utsätts för våld är det viktigt att du vågar fråga och visa att du bryr dig.

Mer information

Du som vill veta mer om hur vi arbetar i Dorotea kommun med våld och våld i nära relation kan läsa mer genom att klicka på här: Länk till kommunens arbete med våld och hot.

Stöd och hjälp

Inom socialtjänsten i Dorotea kommun finns det utbildade personer som aktivt arbetar med frågor kring hot och våld. Det är viktigt för oss att du alltid blir bemött med empati och respekt. Du kan ringa till vår socialtjänst anonymt för att få råd i din situation.

Du kan också vända dig till socialtjänsten om du känner oro för att någon utsätts för våld.

Reception socialtjänsten

Telefon: 0942 - 141 34 eller 0942 - 140 66
E-post: social.omsorg@dorotea.se

För dig som är barn eller ungdom

På sidan Akut hjälp till barn och unga finns mer information, telefonnummer och webbplatser där du kan få hjälp. Länk till akut hjälp till barn och unga.

För dig som är vuxen

Våldsutsatta vuxna har rätt till stöd från Socialtjänsten. Stödet anpassas till varje enskild person och det kan exempelvis handla om rådgivning, krissamtal, skyddat boende, samtalskontakt, ekonomisk hjälp, stöd under rättsprocess och med myndigheter eller stöd i föräldrarollen. Om du har barn, kan även de få möjlighet till samtal för att bearbeta svåra upplevelser. Att leva ett liv utan rädsla, hot och våld från närstående är en mänsklig rättighet.

Om du eller någon närstående till dig är i behov av hjälp, vänd er till Individ- och Familjeomsorgens reception.

Socialjour under kvällar och helger nås via 112

Om du är i behov av akut hjälp, ring 112

På sidan Akut hjälp har vi samlat fler telefonnummer och webbplatser där du kan få hjälp. Länk till information om akut hjälp.

Polis eller ambulans – om du behöver akut hjälp
Telefon: 112

Kvinnofridslinjen
Telefon: 020-50 50 50

Mer information

Länk till 1177 - Att bli usatt för våld i nära relationer 

Länk till MÄN - Ideell förening för jämställdhet och mot mot mäns våld

Uppdaterad den 17 november 2024,