Idéskapande för unga med unga
Den 6 november samlades unga och beslutsfattare för att gemensamt hitta nya lösningar på utmaningar i Dorotea kommun. Elever i årskurs 8 på Strandenskolan samlades tillsammans med politiker och tjänstemän för att samskapa förslag på lösningar under ett ”hackathon” inom fem olika områden: hälsa, fritidsaktiviteter, näringsliv & företagande, delaktighet & inflytande samt trygg & jämlik miljö. Nu ska dessa idéer tas vidare i arbetet för att skapa en policy för att få unga att stanna kvar och återvända till kommunen.
Metoden hackathon används för att tillsammans skapa innovativa lösningar till identifierade utmaningar och problemområden som unga vill påverka och se en förändring i.
- Det här är ett viktigt tillfälle för att stärka ungas delaktighet och inflytande på lokal nivå. Metoden möjliggör att unga och beslutsfattare kan mötas och lära känna varandra vilket bidrar till att minska avstånd, sänka trösklar samt öka förtroende för varandra” säger Amanda Hansson, Ungdomskonsulent i Dorotea kommun.
Årets hackathon genomfördes som en del i kommunens samarbetsprojekt via ICLD (Internationellt centrum för lokal demokrati) där Dorotea under åren 2024-2026 ingår i kommunalt partnerskap med Livingstone, Zambia, och Victoria Falls, Zimbabwe för att öka ungas inkludering. Ett av de lokala målen i projektet är att skapa en policy för hur kommunen kan få unga att stanna kvar i och återvända till kommunen.
- De lösningar och idéer som kommer fram under årets hackathon är viktiga i framtagandet av denna policy eftersom målgruppens inspel är centrala nycklar för att avsiktsförklaringen ska bli framgångsrik” säger Linnea Johansson, tf verksamhetschef samhälle, kultur och fritid.
De idéer och lösningar som togs fram tas nu vidare till kommunens styrgrupp för unga som prioriterar mellan förslagen för att förverkliga ett eller flera tillsammans med kommunens unga. Några av idéerna som kom fram var tryggare miljö för unga genom trygghetsvandringar, idéer för att ge unga en inblick i den lokala arbetsmarknaden och de arbetsmöjligheter som finns, mer studietid för minskad stress kring skolarbete samt att utveckla aktiviteter kring ungdomsgården/mötesplatser för unga.
På plats, förutom de unga experterna, var lokala och regionala politiker, tjänstepersoner samt representanter från närings- och föreningslivet , Svenska kyrkan, Länsstyrelsen Västerbotten och polisen på plats.