Dorotea kommun dementerar rykten om portionsbegränsning

Dorotea kommun dementerar rykten om portionsbegränsning för våra elever i grundskolan. Vikten av att barnen äter sig mätta för att underlätta lärandet i skolan är av hög prioritet. I Dorotea tätort finns ett tillagningskök som lagar 420 portioner mat till våra barn och äldre, anpassade utifrån varje åldersgrupps behov. Läs mer här om hur kostenheten arbetar.

Vi strävar efter att bedriva måltidsverksamheten utifrån ett helhetsperspektiv och ska pedagogiskt stödja individer till hållbara och hälsosamma val för långsiktigt goda matvanor. Helhetsperspektivet innebär att mat och måltider är en del i ett större sammanhang och av stor betydelse för att nå god hälsa hos kommunens invånare sett ur ett livslångt perspektiv.
Måltidsverksamheten har rutiner som hjälper elever att förhålla sig till storlek på portioner utifrån tallriksmodellen, men det finns alltid möjlighet att hämta ytterligare portioner. Måltidsverksamheten jobbar aktivt för att minska matsvinnet i hela verksamheten. 
Måltiderna syftar till att ge barn och elever en näringsriktig sammansatt kost av god kvalitet enligt svenska näringsrekommendationer och råd utarbetade av Livsmedelsverket. Den pedagogiska måltiden är en viktig del av verksamheten  i en trivsam måltid där barn och elever uppmuntras till att smaka av all mat.
Vi arbetar med att fånga upp avvikelser på ledningsnivå och har kostråd för pedagoger och kostenhetens personal för att utveckla måltidsverksamheten. Har ni synpunkter eller frågor hänvisar vi er därför att lämna in dem formellt genom att klicka här: Länk till e-tjänst för att lämna synpunkter om kosten. För ökat inflytande arbetar vi även med att ta upp skolmaten på hackathon och elevråd samt att klasserna har fått lämna in listor på maträtter de önskar.
Föräldrar är välkomna att äta med sina barn en gång per termin och barn. Matbiljett hämtas i skolans reception.
Uppdaterad den 8 oktober 2024