Specialkost och anpassade måltider
Måltidsservice ska leverera säker och näringsriktig kost med hög kvalitet. Det gäller också specialkost och anpassade måltider till elever i skolan. Behöver ditt barn specialkost eller anpassad måltid måste du som vårdnadshavare ansöka om detta.
Ansök om specialkost eller anpassad måltid digitalt
Du kan ansöka digitalt direkt på webben om ditt barn behöver specialkost eller anpassad måltid i skolan. Logga in i ansökan med e-legitimation. Om du inte har e-legitimation kan du skicka ansökan med pappersblankett.
Klicka här för att komma till e-tjänsten eller hämta pappersblanketten:
Intyg eller journalutdrag
Vården behöver styrka ditt barns behov av specialkost. Det betyder att ditt barn behöver vara utrett av vården så att inte livsmedel utesluts i onödan. Du behöver bifoga ett intyg eller journalutdrag om ditt barn:
- Är allergisk mot något i maten
- Är intolerant mot något i maten
- Är överkänslig mot något i maten
Intyget ska vara skrivet på svenska av legitimerad läkare, sjuksköterska eller dietist i Sverige
Berätta för skolköket om ditt barn ska vara ledigt
Skolköket avslutar specialkosten eller de anpassade måltiderna efter 14 dagar om barnet inte hämtar ut sina måltider. Därför ska du informera skolköket om ditt barn är frånvarande från skolan. Du ska också informera skolköket när barnet är tillbaka igen. Om skolköket har avslutat specialkosten eller de anpassade måltiderna behöver du ansöka på nytt igen.
Specialkost
Kost som är anpassad till ett visst sjukdomstillstånd. Det kan till exempel handla om anpassningar till matallergi och annan överkänslighet. Specialkost handlar alltid om medicinska behov.
Vem kan få specialkost?
Personer med allergi, celiaki (glutenintolerans), annan medicinsk överkänslighet eller annan sjukdom har rätt till mat som de säkert kan äta utan att riskera att bli sjuka. Specialkost ansöks av vårdnadshavare:
- Genom en e-tjänst på www.sjalvservice.se/dorotea Läkarintyg krävs!
- Via skolsköterskan.
Anpassad kost
Kost som är anpassad till en persons funktionsnedsättning, religion eller trosuppfattning. Även vegetarisk mat räknas in till den anpassade kosten. Anpassad kost kan vara:
- Lakto – ovo -vegetariska måltider.
- Separering av komponenter.
- Kost vid selektivt ätande.
Vem kan få anpassad kost?
Personer som har behov av anpassad kost utifrån trosuppfattning, religion eller av etiska skäl. Även andra medicinska orsaker samt neuropsykiatrisk funktionsnedsättning är skäl till att anpassad kost ska erbjudas. Att inte tycka om vissa maträtter eller livsmedel är inte skäl till anpassad kost. Anpassad kost ansöks av vårdnadshavare:
- Genom en e-tjänst på www.sjalvservice.se/dorotea
- Via skolsköterskan.
Viktigt information
- Inom förskola och skola serveras inte jordnötter, nötter, sesamfrön eller mandel.
- De dagar då erbjudandet via den befintliga matsedeln inte räcker till sker komplettering med utgångspunkt i en rullande alternativ matsedel bestående av två rätter: Köttbullar med pasta och tunnpannkaka.
- Under den tid barnet/ eleven är under utredning serveras önskad specialkost.
- Om en elev inte tagit anspråk på specialkost/anpassad kost under två veckors tid , utan att frånvaro anmälts, kommer den att avslutas och måste ansökas om på nytt.
- Från och med 22 april kommer special- och anpassad kost att serveras ur värmeskåpet till de elever som har rätt till denna kost.