Kontrollera ditt vatten genom att ta vattenprov

Om vattenkvalitet i din brunn förändras, till exempel i smak eller lukt, bör du ta ett vattenprov. Det är även klokt att regelbundet analysera vattnets kvalitet för att kunna dokumentera eventuella förändringar. Livsmedelsverket rekommenderar provtagning vart tredje år.

Att ta ett vattenprov är relativt enkelt och du kan själv sköta provtagningen. Innan du tar ett prov bör du kontakta ett laboratorium för att få information om hur vattenprovet ska tas och hur provet ska transporteras till laboratoriet.

Laboratorier finns listade på söksidor på internet eller på gula sidorna i telefonkatalogen. Av laboratoriet får du sedan särskilda provtagningsflaskor. Vanligen är det lämpligt att ta provet på kallt vatten från en tappkran i köket. Det viktigt att fylla i följesedeln så noga som möjligt för att laboratoriet ska kunna göra en riktig tolkning av analysresultaten.

Mikrobiologisk undersökning

Vid provtagning för mikrobiologisk analys är det viktigt att du inte tar i flaskans mynning eller på insidan av korken på provtagningsflaskan. Vanligen ska man försiktigt fylla flaskan till cirka fyra femtedelar utan att vattnet stänker. Omedelbart efteråt ska locket skruvas på.

Temperaturen ska mätas på rinnande vatten från kranen och inte i flaskan. Det är viktigt att vattenprovet förvaras kylt, transporteras kylt och så snabbt som möjligt kommer till laboratoriet. Ofta kan du få låna en kylväska för transporten.

Kemisk och metallundersökning

I de flesta fall ska flaskan eller flaskorna fyllas helt och locket skruvas på noga för att minska kontakten med luftens syre.

Radonundersökning

Eftersom radon är en gas som finns i vattnet måste provet tas försiktigt. Provet tas med en liten fin vattenstråle som tappas upp efter väggen i flaskan tills flaskan blir helt fylld. Sedan ska locket genast skruvas på. Det är mycket viktigt att notera datum och tid på följesedeln eftersom den uppmätta radonhalten på laboratoriet räknas om till vattnets radonhalt vid provtagningstillfället.

Analys och analysprotokoll

Riktvärden för laboratoriets bedömning av dricksvattnet hittar du här:

Länk till Livsmedelsverkets råd om enskild dricksvattenförsörjning

Det finns många olika riktvärden för olika mikroorganismer och kemiska ämnen. På analysprotokollet som du får från laboratoriet finns förutom en redovisning av de olika analysresultaten också ett utlåtande med kommentarer. Dricksvattnet bedöms som tjänligt, tjänligt med anmärkning eller otjänligt:

  • Tjänligt innebär att vattnet från brunnen är lämpligt som dricksvatten och för andra hushållsändamål.
  • Tjänligt med anmärkning innebär att vattnet har en mindre tillfredsställande sammansättning som normalt inte bedöms medföra några hälsorisker. En anmärkning kan vara estetiskt, hälsomässigt eller tekniskt grundad. Tekniska effekter kan till exempel vara korrosion, utfällningar eller risk för igensättning.
  • Otjänligt innebär att vattnet från brunnen inte bör användas på grund av att det innehåller mikroorganismer eller kemiska ämnen som innebär en oacceptabel hälsorisk.
Uppdaterad den 14 november 2022,

Miljö & Bygg

Expedition Miljö & Bygg
Telefon: 0942 - 141 61
miljo.bygg@dorotea.se

Miljö- och byggchef
Nicke Grahn
Telefon: 0942 - 141 63
nicke.grahn@dorotea.se

Byggnadsinspektör
Lotta Nilsson
Telefon: 0942 - 141 60
lotta.nilsson@dorotea.se

Byggnadsinspektör
Monika Roos
Telefon: 0942 - 141 11
monika.roos@dorotea.se

Miljöinspektör
Jörgen Sikström
Telefon: 0942 - 141 62
jorgen.sikstrom@dorotea.se

Livsmedelsinspektör
Sker via tjänsteköp av Lycksele kommun.

Energi- och klimatrådgivare
Jamal Mouneimne
Telefon: 0933 - 141 39
Telefontid: mån, tis, tor 13:00 - 14:00
jamal.mouneimne@vindeln.se