Krav på reningsgrad
Miljöskydd
I hela Dorotea kommun gäller generellt normal skyddsnivå för miljöskydd. Om avloppet är planerat närmare vattendrag än 100 meter kan man räkna med en snabb transport av näringsämnen och då gäller kravet på hög skyddsnivå. Varje ärende prövas enskilt utifrån de förutsättningar som gäller på platsen.
Hög skyddsnivå
Anläggningen ska förväntas uppnå minst 90% reduktion av organiska ämnen mätt som BOD7, minst 90% reduktion av fosfor och minst 50% reduktion av kväve.
Normal skyddsnivå
Anläggningen ska förväntas uppnå minst 90% reduktion av organiska ämnen mätt som BOD7 och minst 70% reduktion av fosfor.
Hälsoskydd
För hälsoskydd görs alltid en bedömning där miljöenheten tar hänsyn till anordningens robusthet, rening av sjukdomsframkallande mikroorganismer samt platsen för utsläpp av renat avloppsvatten. Hårdare krav gäller exempelvis i vattenskyddsområden, nära brunnar, nära badplatser, i närheten av betande djur eller i områden där många människor vistas.
Om det finns vattentäkter nedströms platsen där man tänkt sitt avlopp kan det behövas tät avloppsanläggning där utloppet leds i en tät ledning förbi vattentäkterna nedanför. Naturvårdsverkets allmänna råd 87:6 ger vägledning till vilka skyddsavstånd som krävs.
Kraven som gäller i Dorotea är hämtade från Naturvårdsverkets allmänna råd för små avloppsanläggningar. Havs- och vattenmyndigheten, HaV, har sedan 2011 tagit över ansvaret för bland annat avloppsfrågor från Naturvårdsverket.
Hög skyddsnivå
Anläggningen ska reducera utsläppen av bakterier och virus till ett absolut minimum, och samtidigt vara så robust som möjligt, det vill säga kräva minimalt med skötsel och tillsyn och innehålla få delar som kan göra att funktionen avtar eller upphör på kort tid.
Normal skyddsnivå
Anläggningen ska reducera utsläppen av bakterier och virus och samtidigt vara robust, det vill säga kräva minimalt med skötsel och tillsyn.