Frågor och svar om verksamhetsavfall

Vad är verksamhetsavfall?

Verksamhetsavfall är avfall som uppkommer i verksamheter som industrier, butiker eller tjänsteföretag. Exempel på verksamhetavfall kan vara produktionsspill, gips, träavfall, osorterat byggavfall, betong, lastpallar, trädgårdsavfall, matavfall och restavfall.

Vad gör vi med vårt verksamhetsavfall?

Du lämnar ditt verksamhetsavfall på vår återvinningscentral eller anlitar valfri entreprenör för transport av avfallet till en godkänd behandlingsanläggning.

Vad gör vi med mat- och restavfall som uppstår i verksamheten?

Har du en verksamhet där det uppstår mat- och restavfall som liknar hushållens avfall ska du enligt gällande föreskrifter ha ett abonnemang för detta avfall. Det är vi på SAV som ansvarar för insamling och omhändertagande av mat- och restavfallet.

Vad gör vi med förpackningsavfall som uppstår i verksamheten?

Förpackningsavfall från företag och verksamheter är inte ett kommunalt ansvar och vi kan inte emot det på kommunens återvinningsstationer utan vi hänvisar till särskilda mottagningsplatser för förpackningsverksamhetsavfall. Ni som har förpackningsavfall måste sortera ut detta från annat avfall. Frågor ta kontakt med personalen. Mer info om detta finns att läsa på NVV, här nedan där denna tjänst är gratis.

· Strömsund ÅVC, Liänget 250, 83395 Strömsund. För öppettider, se Strömsunds kommun

· PreZero Recycling, Dåva Energiväg 25, 901 95 Umeå

· Ragn-Sells Recycling, Lidvägen 5, 931 76 Skellefteå

· Kuusakoski, Sandåsvägen 3, 921 45 Lycksele

Vad gör vi med elavfall som uppstår i verksamheten?

Vi tar emot elavfall på våra återvinningscentraler. Elavfall är exempelvis tv-apparater, datorer, lysrör, batterier, kylar, frysar och vitvaror. Det är kostnadsfritt att lämna elavfall som går under producentansvar alltså konusment elektronik. Kontakta alltid personal på återvinningscentralen så hjälper dom er.

Avlämnarintyg

Lagstiftningen om spårbarhet av farligt avfall medför att du behöver ha med ett så kallat avlämnarintyg för ditt elavfall när du ska lämna det på återvinningscentralen. Det är El-Kretsen som utfärdar avlämnarintyg.

Om du transporterar elavfallet själv kan du behöva ha ett tillstånd eller göra en anmälan till Länsstyrelsen. Mängden och typen av elavfall avgör hur du ska agera.

Vad gör vi med farligt avfall som uppstår i verksamheten?

Övrigt farligt avfall kan lämnas i mindre mängder.

Ni får lämna mindre mängder övrigt farligt avfall så som färgrester, spillolja, kemikalier, bilbatterier och tryckimpregnerat trä på återvinningscentralen mot en kostnad enligt fastställd taxa. Har du ett företag eller en verksamhet som ger upphov till större mängder av denna typ av farligt avfall får ni i stället kontakta en entreprenör som hanterar detta. För att få lämna farligt avfall måste ni visa upp ett aktuellt avlämnarintyg för att vi ska kunna ta emot detta avfall.

Blanketter finns att hämta på återvinningscentralerna.

Uppdaterad den 27 februari 2025